annabelluikens@gmail.com

thebelproject

annabelluikens@gmail.com

thebelproject

annabelluikens@gmail.com

broken teaparty

Op het moment dat de emotie te hoog zit in een gesprek is het conflict tijdens polarisatie niet meer te vermijden. Polarisatie vormt een structureel probleem wanneer men niet meer aan een gevoel van vijandigheid kan ontsnappen, ook wel absolute polarisatie genoemd. Er wordt dan niet meer naar elkaar geluisterd, waardoor het controversiële onderwerp niet meer bespreekbaar is. Gemotiveerd vanuit bescherming van het eigen zelfbeeld, en vanwege de angst voor het verder ontwikkelen of zelfs verergeren van het conflict.

In BROKEN TEAPARTY worden deze lastige gesprekken gecombineerd met visuele feedback, dusdanig dat jouw eigen emotionele reactie en de impact daarvan duidelijker worden. Vaak roepen polariserende gespreksonderwerpen vijandige gevoelens op en dit moet beter belicht worden. Dit doe ik door een aantal verschillende cognitieve biases van het brein aan te kaarten, deze zorgen namelijk voor een bepaalde reactie. De ‘comfirmation bias’ en het ‘backfire-effect’ zorgen voor extra bevestiging van eigen mening en gelijk. Het verschil is alleen dat het ‘backfire-effect’ vanuit een bedreiging komt die je voelt, doordat de informatie niet klopt met wat jij zelf denkt. Jouw zelfbeeld doet er vervolgens alles aan om niet aan jezelf te twijfelen en te blijven geloven in jouw eigen mening en gelijk, verandering hiervan is namelijk erg persoonlijk en pijnlijk. Bovendien wordt er tijdens deze ‘bias’ (neurologisch) een emotionele reactie opgewekt door tegenstrijdige informatie. De reactie verschuift dan van logisch beredeneren naar een emotionele reactie door de invloed van de bedreiging op het zelfbeeld.

BROKEN TEAPARTY is een interactieve ervaring waarin jij uitgedaagd wordt om het experiment aan te gaan. In plaats van conflicten te vermijden en algemene gespreksstarters te gebruiken, ga je juist tijdens een typische Nederlandse kringverjaardag de verschillende controversiële onderwerpen aansnijden.

BROKEN TEAPARTY bestaat uit gespreksstarters met controversiële standpunten. Zal dit voor een extra bedreiging zorgen? Welke emoties komen naar boven? Waarom vinden we het belangrijk om controversie te verminderen, maar mag dit niet ten kosten gaan van ons eigen zelfbeeld?

Binnen gespreksonderwerpen waar veel controversie over kan ontstaan, ontwijken we het conflict met als resultaat dat belangrijke onderwerpen niet besproken worden. Terwijl deze onderwerpen juist bespreekbaar moeten blijven zodat polarisatie niet de overhand neemt! Helaas wil men niet door die pijnlijke barrière gaan. Dat we zelf het probleem zijn van het verder uitdrijven van de controversie en elkaar hierdoor verliezen, doet mij pijn. Waarom kunnen we ons niet ‘vermannen’ en het gesprek starten, zonder dat je de ander gelijk van een ander standpunt moet overtuigen? En zonder dat de emoties hoog moeten oplopen? Jij weet toch wel beter dan dat!

Durf jij het experiment nog aan!?

Tijdens verschillende testen en experimenten met verschillende vormen van gesprekken, zittingen en scenario’s, werd steeds bevestigd dat men het comfortabelst uit een conflict komt in een thuisomgeving. Men wil zich niet opnieuw bedreigd voelen, dus zijn ze graag bij iemand in de buurt die naar ze luistert en die belangrijk voor ze zijn. Ondanks bij familieleden voor velen de situatie comfortabel is, geldt dit niet voor iedereen. Dit geldt ook voor mij persoonlijk, uit deze frustratie haalde ik inspiratie. Namelijk uit de kringverjaardag van mijn Nederlandse oma. Ze voelen erg verplicht aan en er worden alleen standaard oppervlakkige vragen gesteld met als doel dat we geüpdate zijn van elkaars bezigheden. De gesprekken die hier plaatsvinden, de stroeve communicatie, en het scenario gebruik ik als startpunt van het experiment.

BROKEN TEAPARTY daagt je uit om gesprekken te hebben over de vaak polariserende en emotioneel beladen, controversiële onderwerpen. De audio van de deelnemers wordt live omgezet in tekst door middel van ‘Speech Recognition’-module in Python. De visuele feedback die hieruit volgt, uit zich als een lichtinstallatie en wordt gestuurd aan de hand van de actuele emotionele beladenheid van jouw eigen woordgebruik. Zo worden de deelnemers bekritiseerd op eigen woordkeuze en krijgen ze hier live visueel feedback op. Deze terugkoppeling tijdens het experiment voelt persoonlijk aan door de ervaring van de eerdere bedreiging op het zelfbeeld. De benadering via deze interactie zal het bewustzijn aanwakkeren van hoe snel polarisatie plaatsvindt door je eigen emotionele lading.

Hoe snel neemt jouw emotie de macht over in het polariserende gesprek?
 

Aan het einde van de ervaring schrijf je jouw emotionele reactie op een theekopje en gooi je deze symbolisch kapot als een manier om de vijandigheid (en de emotie) los te laten. Dit wordt omgezet in een souvenir om het bewustzijn van polarisatie in leven te houden. Door de blijvende herinnering zal de deelnemer steeds vaker het bewustzijn van vijandigheid tijdens polarisatie herkennen en streven naar verandering.

Het doel is om bewustwording te creëren over hoe polarisatie ontstaat en hoe we dit kunnen aanpakken door open gesprekken aan te gaan met elkaar. Ga de uitdaging aan en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een positieve verandering. Zo voorkomen we dat we elkaar verliezen als polarisatie dichterbij komt.

Dijkstra, M. (2023). Confucius: de kracht van een optimist. Filosofie Magazine. https://www.filosofie.nl/confucius-de-kracht-van-een-optimist/

Filosoof & Cabaretier. (z.d.). Het subjectieve brein.- Gillis, A. S. (2023). Voice recognition (speaker recognition). Customer Experience. https://www.techtarget.com/searchcustomerexperience/definition/voice-recognition-speaker-recognition#:~:text=Voice%20or%20speaker%20recognition%20is,Amazon's%20Alexa%20and%20Apple's%20Siri.

Mensen willen terug naar het midden’. (z.d.). Binnenlands Bestuur. https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/mensen-willen-terug-naar-het-midden

Movisie [kennis en aanpak van sociale vraagstukken]. (2021). Inclusie en diversiteit (In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). Claire Blom.

Polarisatie en verbinding – Humanistisch Verbond. (2023, 28 februari). Humanistisch Verbond. https://www.humanistischverbond.nl/watwedoen/onze-programmas/polarisatie-en-verbinding/#:~:text=Als%20je%20verbinding%20maakt%20tussen,goed%20voorbeeld%20van%20vruchtbare%20polarisatie.

PolarisatieVerliesElkaarNiet. (2023, 13 januari). Verlies elkaar niet als polarisatie dichtbij komt – SIRE. Verlies elkaar niet als polarisatie dichtbij komt – een initiatief van SIRE. https://polarisatieverlieselkaarniet.sire.nl/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=polarisatie

Puisis, E. (2023). What is a conversation pit? The Spruce. https://www.thespruce.com/what-is-a-conversation-pit-7152765#:~:text=The%20conversation%20pit%20was%20likely,to%20Bruce%20Goff%20in%201927.

Schipper, K. (2023). Confucius – De gesprekken. Filosofie Magazine. https://www.filosofie.nl/confucius-de-gesprekken/

Zevenhuizen, M. (2021). Waarom het zo moeilijk is om van mening te veranderen. Psychologie Magazine. https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/doof-voor-andere-ideeen/

Scroll naar boven